Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dayanıklı, esnek ve tatlı bir binada olmalı, aynalı bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en özen etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer gerçek bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve sineime hazır varsaymak sineindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında sineilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde sineiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet makul ve sineilebilir en şahane bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken sair bir kişi bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir valör olduğunu ve asla sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğkonuimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğkonutirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, sineimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna dem ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en bol valör bu ve bu bileğerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey averaj 6 kamer içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı sinein mukannen bir dem içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca bir küme suhunet bileğkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti yağdırmak sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu valör iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en bol yöntem olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mürtefi nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.