Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve okşayıcı bir strüktürda olmalı, leziz bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf temiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faziletli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en dikkat etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve yürekime müheyya saymak yürekindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında yürekilen bir puro ideal gönen değerlerinde yürekiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa gayet makul ve yürekilebilir en yetkin değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken sair bir kişi bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir boy bos olduğunu ve asla yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmedarımaişetimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna saat ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en uygun boy bos bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey yaklaşık 6 kamer içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen verme üzerine kurulu bu düzenek sıcaklıktan hür olmadığı yürekin makul bir saat içinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir tomar suhunet değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri çıkarmak yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en uygun şık olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen derç hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.