Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak oturaklı, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, leziz bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birfena mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en uyanıklık etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sağlıklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime amade başlamak içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında içilen bir puro mefkûre gönen bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet oranlı ve içilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken ayrıksı bir şahsiyet bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir paha olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen nüansı arasında gidip gelmeden daima aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğmeseleimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna hin ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en çok paha bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek ortalama 6 kamer içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için sınırlı bir hin içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca aşkın suhunet bileğmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen kıymeti elde etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz koca gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en çok opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde koca gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.